Over LimosaLimosa

De inspiratie achter LimosaLimosa
Ariane en Leonard

Ariane van Notten

Verwezenlijking van een droom

LimosaLimosa is meer dan een gastvrije plek in de natuur van Overijssel; het is de verwezenlijking van een droom die lang in mijn hart en gedachten leefde. Door mijn eigen ervaring met retraites in zowel Nederland als in het buitenland, heb ik de kracht van rust, ruimte en reflectie leren kennen. Deze ervaring wil ik met LimosaLimosa - een plek voor rust, ruimte en reflectie - graag doorgeven aan anderen. Velen die dat (zo) nodig hebben, opdat zij weer fijner in het leven staan, met meer levensvreugde en harmonie.

Een mooie reis naar binnen

Mede dankzij regelmatig beoefening van verschillende vormen van yoga, dagelijkse meditatie, en diverse retraite-ervaringen, ben ik steeds meer in verbinding gekomen met de drie-eenheid van lichaam, hart en geest. Ik ervaar meer rust in mijn leven, en kan beter omgaan met (grote) levensuitdagingen. Acceptatie en dankbaarheid zijn een vast onderdeel van mij geworden, naast compassie, levensvreugde en creativiteit.

Opleiding en ervaring

De afgelopen jaren heb ik mijzelf omgeschoold tot life coach en Compassionate Inquiry Practicioner (Magnolia Coaching & Support). Ik volgde hiertoe de opleiding Integraal Coachen bij de Bewustzijn Academie en de opleidingen Intuïtief Systemisch Coachen en Systemisch Opstellen (familie opstellingen) bij de Hylke Bonnema Academie. Voorts volgde ik de intensieve internationale 54-weekse opleiding Compassionate Inquiry van Gabor Mate (the Wisdom of Trauma) gevolg door nog eens anderhalfjaar het Compassionate Inquiry Mentorshipprogramma, voor verdere verdieping in deze psychotherapeutische manier van werken. Tevens volgde ik de trainingen ‘Suicide Attention for professionals’ en ‘Narcisme voor professionals’.

Ik volgde diverse (teacher) trainingen op het gebied van mind & body: Yin (Yagoy Yoga), Nidra (Sarvanga Flow), Restorative (Judith en Lizzie Lasater), Breathing for Professionals (2 daagse; Mr. Breath) en Healing Tao (Eva van der Plas). Op het gebied van meditatie en mindfulness volgde ik trainingen: AYP meditatie (Tristan Rose), Essentiele Meditatie (Jan Storms); en de 8 weekse Mindfulness training van John Kabat Zin. Najaar 2024 start ik een opleiding tot gecertificeerd Shinrin Yoku (bosbaden) gids (Natascha Boudewijn).

Ik ben voorstander van geweldloze communicatie: anderen en onszelf geen pijn doen door zorgvuldige woordkeuze. Hiertoe volgde ik gedurende drie jaar diverse trainingen Non Violent Communication (Connect2Life van Yoram Moseszoon) en Living Compassion (methode Robert Gonzales.) Deelname aan lotgenotengroepen en authenticiteitscircles heeft mij geleerd hoe ik groepsgesprekken kan leiden in een veilige omgeving.

Een Veelzijdige Achtergrond

Ik ben moeder van drie volwassen kinderen en de jongste van vier zussen. Na een studie politieke wetenschappen in Leiden en internationale betrekkingen in de Verenigde Staten heb ik in de public relations- en reclamewereld gewerkt. Ik heb bij een uitgeverij gewerkt en een eigen restaurantgids uitgebracht. Ik ben auteur van het boek Dag, ik ga vrijheid halen (Prometheus). LimosaLimosa is het volgende hoofdstuk in mijn leven, waar ik van hoop dat velen er de vruchten van zullen plukken.

Dankbaarheid en Samenwerking

De oprichting van LimosaLimosa was mogelijk dankzij de hulp van velen, waarvoor ik diep dankbaar ben. Speciale dank gaat uit naar twee bijzondere mannen in mijn leven, wiens steun essentieel was en is voor het realiseren van deze unieke plek.

De Symboliek van de Grutto

LimosaLimosa, vernoemd naar de Latijnse naam voor de grutto, symboliseert voor mij de richting naar een plek van rust, ruimte en reflectie. En heling. Oorspronkelijk was Noord-Holland de beoogde locatie voor dit retraitecentrum, de broedplaats van de grutto. Het leven bracht mij naar het oosten, waar LimosaLimosa uiteindelijk wortelschoot en vanaf nu blijft groeien en bloeien.

EIA-Practioner
LimosaLimosa impressie 60

Leonard de Mol van Otterloo

Ruim twintig jaar Mindfulness

Het jaar 2004 was begonnen met een groot persoonlijk verlies. Ik besloot die zomer aan een retraite deel te nemen in Frankrijk. Een week lang ben ik ondergedompeld in het mindfulness-gedachtegoed, dat bleek precies te zijn wat ik nodig had. Ook zag ik andere retraitanten baat hebben bij een week stilte, meditatie en reflectie. Wat me opviel was dat het mindfulness-gedachtegoed nog niet mainstream was in Nederland. Ik beloofde mezelf - aan het eind van deze voor mij bijzondere retraiteweek - van mindfulness mijn werk te maken. Zo startte mijn loopbaan als mindfulness trainer. Twintig jaar later is het tijd voor een vervolgstap: het creëren van een eigen retraitecentrum, LimosaLimosa, een plek voor rust, ruimte en reflectie.  Vanuit deze plek anderen kunnen bieden wat mijzelf zo gevormd heeft en waar ik dankbaar voor ben.

Werk maken van Mindfulness en Compassie

Ik volgde de opleiding tot Mindfulness-Based Stress Reduction trainer bij het Instituut voor Mindfulness en de opleiding tot Mindfulness Self-Compassion bij Christopher Germer. Vervolgens heb ik meer dan tien jaar deze trainingsprogramma’s gegeven. Ik heb groepstrainingen gegeven aan volwassenen in de regio Den Haag en via het Centrum voor Mindfulness in Amsterdam. Ik behoor daarmee tot de eerste generatie mindfulnesstrainers in Nederland.

Mindfulness en Compassie mezelf eigen maken

Mindfulness en Compassie hebben mijn leven verrijkt met zelfinzicht. Het heeft mij dichterbij voor mij belangrijke waarden gebracht: beter in verbinding staan met mezelf en anderen, meer moed hebben om de uitdagingen van het leven te accepteren en aan te gaan; en op een milde en vriendelijke manier het leven en mijn medemens tegemoet te treden. Hiermee kan ik beter met de ups en downs van het leven omgaan en ervaar ik meer balans.

Een 2500 jaar oude bron

Eerst kwam ik in aanraking met mindfulness en compassie, en al snel met de bron ervan: het boeddhisme. De boeddhistische levensvisie spreekt me enorm aan. De centrale plek die lijden inneemt en tegelijkertijd de weg eruit wijzend. Ik heb diverse opleidingen gedaan ter verdieping van het boeddhistisch gedachtegoed, waaronder de Dhamma Verdiepingscursus en recentelijk de Mindfulness Mentorship Training program onder leiding van Tara Brach en Jack Kornfield. Tussen 2024 en 2026 volg ik voor de tweede keer de Dhamma Verdiepingscursus.

Twee culturen

Opvallend in mijn leven is dat ik zowel in Nederland als in Schotland heb gewoond en gewerkt. Dat is verklaarbaar met een Nederlandse vader en een Schotse moeder. Ik studeerde rechten in Nederland en vervolgens criminologie en maatschappelijk werk in Schotland. Na mijn studies vervulde ik jarenlang diverse rollen in de zorg. Ik werkte met jeugddelinquenten, volwassenen met een verstandelijke beperking, daklozen en drugverslaafden en ook jarenlang als maatschappelijk werker ‘for the elderly’ in Schotland. Ik was jeugdrechter in Schotland en werkte terug in Nederland voor de Raad voor de Kinderbescherming. Mijn vrouw was Schotse, met haar heb ik een geweldige dochter, die ook weer van deze twee culturen geniet.

Bijscholing

De afgelopen jaren heb ik de volgende opleidingen gevolgd: Coaching opleiding (School for Coaching); Dhamma Verdiepingscursus (Joost van den Heuvel Rijnders & Frits Koster); International Sivananda Yoga Teachers Training (Sivananda); Geweldloze Communicatie (Connect2Life); Omgaan met Sterven (Landelijk Expertise Centrum Sterven); Teacher Training Mindfulness-Based Cognitive Therapy for Cancer (Trish Bartley); Gabor Maté’s Compassionate Inquiry (Professional jaartraining); Mindfulness Mentorship Training (Tara Brach & Jack Kornfield).

Van op Retraites gaan naar Retraites geven

De afgelopen decennia ben ik vrijwel elk jaar op retraite gegaan. Op retraite gaan biedt me steeds weer de ideale omgeving om dieper contact met mezelf te maken. Op retraite gaan is een bijzonder geschenk wat ooit op mijn pad is gekomen en de kwaliteit van mijn leven daadwerkelijk ten positieve heeft beïnvloed. Nu is een nieuw hoofdstuk aangebroken om samen met Ariane dit geschenk door te geven middels LimosaLimosa, een plek voor rust, ruimte en reflectie. Moge velen hier baat bij hebben.

     

Scroll naar boven